You are currently viewing Skilletbrood, maar dan in een Dutch oven (zware gietijzeren pan)

Skilletbrood, maar dan in een Dutch oven (zware gietijzeren pan)

De basis van dit brood is ongeveer (geen brood is bij ons identiek) hetzelfde als voor een Skillet brood.

In plaats van een skillet heb ik echter gebruik gemaakt van een zware gietijzeren pan. We hebben een echte zware Dutch oven van Camp chef, maar voor brood geef ik de voorkeur aan deze pan van Ikea.

Het principe is vergelijkbaar met het skillet brood. Plaats de pan leeg maar met de deksel erop in de oven en verwarm deze voor op 230 graden. Geef dit de tijd, 45 minuten is in ons geval genoeg.

Haal de pan uit de oven, zet de afzuigkap aan want de pan zal roken zodra je de deksel eraf neemt. Stort het brood (zie bereiding skillet brood) in de pan, snij de bovenkant in om het rijzen te helpen, plaats direct de deksel terug op de pan en zet de pan in de oven.

Bak het brood in 45 minuten gaar. Door de gesloten pan ontstaat er stoom en een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor rijst het brood beter en krijgt het een mooiere korst.

Haal na 45 minuten het deksel van de pan, breng de temperatuur omlaag naar 180 graden en laat het nog 10 minuten staan. Hierdoor droogt de korst wat verder op en krijgt het brood meer stevigheid.

Haal de pan uit de oven en het brood uit de pan. Laat het afkoelen op een rooster. Onze ervaring is dat dit brood, de het laagje olie, langer vers blijft dan gewoon zuurdesem brood. Door in de avond af te wegen en ‘s-nachts te laten fermenteren ontstaat een brood dat zich prima leent voor dagelijkse productie… vooropgesteld dat je het er wel voor over hebt om 2 uur voor het ontbijt in dd weer te zijn in de keuken.

In een afgesloten bak blijft dit brood een dag of drie prima vers. Even roosteren en het is weer als nieuw.

💩 Eet smakelijk!!! 💩