You are currently viewing Eendenborst en rijstnoodles met zelfgemaakte hoisin

Eendenborst en rijstnoodles met zelfgemaakte hoisin

Gisteren wilden we eigenlijk eendenborst eten, maar dat liep anders. Wat we wel probeerden (glutenvrije bao buns met char siew) leek te gaan mislukken en als back-up hadden we al een pak rijstnoodles open geknipt.

Hoewel niet goed genoeg om over te bloggen hebben we gisteren toch lekker gegeten en stond voor vandaag rijstnoodles en eendenborst op de planning.

Ik had zin in hoisin saus, maar die had ik nog niet eerder zelf gemaakt. Even googlen leverde dit recept op. In dat recept stond Chinees 5 kruidenpoeder en hoewel we wisten dat we dat ergens moesten hebben konden we het niet vinden. Met behulp van dit recept hebben we dat dus eerst maar zelf gemaakt:

Daarna zijn we de hoisin saus gaan maken met biologische witte miso (heerlijk) en als extra hebben we er een handje gefermenteerde zwarte bonen doorheen gesneden.

Deze foto mag op dit blog uiteraard niet ontbreken:

Ok, dat ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar de uiteindelijke saus was echt fantastisch:

We hebben de eendenborst droog gedept met keukenpapier, de huid kruislings ingesneden en voorzien van een mooi laagje Madon rookzout en grof gemaken zwarte peper. Eendenborst bakken wij het liefst in een gietijzeren skillet, 90% van de tijd op de huid en op laag vuur. Bij een kerntemperatuur van 55 graden gaat het vlees uit de pan en mag het minimaal 10 minuten rusten met de huid naar boven.

Nils heeft de volgende groenten gesneden:

  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 1 flinke prei
  • 1 stronk broccoli
  • 1 paksoi
  • 1 zak spinazie
  • 2 bosui (garnering)
  • 1/2 bosje platte peterselie (garnering)

Na de eend heb ik de wok lekker heet gestookt en ik heb het vet van de eend in de wok gegoten, direct gevolgd door paprika en broccoli. Daarna prei, paksoi en spinazie toegevoegd en even laten slinken. Toen 2/3 van de hoisin saus toegevoegd evenals 2 eetlepels sambal manis.

Ik heb de noodles erbij gedaan, goed omgeschept en met de deksel op de wok bij laag vuur even laten garen.

De borden opgemaakt zoals op de foto, het resultaat was heerlijk!