You are currently viewing Waterkefir

Waterkefir

Waterkefir is zo’n bijzonder product, hier zou ik een boek over kunnen schrijven.

In het kort is het een populatie gisten en bacteriën die in water leven en gevoed moeten worden met suikers. De drank die ontstaat is friszuur, bijna suikervrij en vol bubbels. Het lijkt nog het meest op Rivella.

Er wordt gesteld dat de drank zeer sterk pro-biotisch is en daarom super gezond.

De gebruikelijke bereidingswijze is de korrels met water en vijgen of dadels te laten fermenteren. Dan af te filteren, de korrels te reinigen en de cyclus te herhalen. Voor ons werkt dit niet en we hebben onze eigen bereiding ontwikkeld:

  1. Doe een 14cm kunststof vergiet vol korrels in een glazen bus. Wij gebruiken geen kefirvat, maar een 1,9liter stapelbaar vat van Brabantia.
  2. Schep hier vijf ruime eetlepels oerzoet op.
  3. Vul het vat tot vlak onder de rand met vers water op kamertemperatuur.
  4. Wacht 48 uur en geniet van de bubbels en dansende kefir korrels.
  5. Vul beugelflessen met 75ml biologische siroop of diksap naar keuze. Appel zwarte bes is onze favoriet.
  6. Tap de kefir af door een kunststof vergiet en vul de flessen af.
  7. Laat de flessen minimaal 24 op kamertemperatuur staan voor een tweede fermentatie. Zet ze daarna lekker koud.
  8. Start de nieuwe batch op en begin van voor af aan. Gooi het teveel aan korrels weg of maak er iemand anders gelukkig mee.

Wij maken op deze manier al ruim een jaar drie liter Waterkefir per 48 uur en het is bij ons een volcontinu proces geworden.

De reden dat wij met oerzoet werken in plaats van vijgen is hygiëne. De korrels worden anders steeds viezer en vergaan een keer. Op onze manier lijken de korrels alleen maar krachtiger te worden en wij wassen ze niet af.

Let op!!!

  1. Waterkefir bouwt druk op, zeker op onze manier met tweede fermentatie. Champagne is er niets bij. Zorg dus voor goede sterke flessen en wees voorzichtig met openen. Ons plafond is bijna 6 meter hoog en dat hebben we gehaald toen we een keer niet alert waren.
  2. Kefir schijnt niet tegen metaal te kunnen. Wij hebben het niet uitgeprobeerd en we gebruiken alleen glas en kunststof.