You are currently viewing Shit-Happens op vakantie

Shit-Happens op vakantie

Één van de uitdagingen die ons voedingspatroon met zich mee brengt zijn uitjes, weekendjes weg en, in het bijzonder, vakanties. Ok, in het buitenland zijn vast ook boeren en biologische winkels te vinden en ook daar kun je vast gluten-, lactose- en suikervrije producten zonder toevoegingen vinden. Het probleem is echter dat je ze zult moeten zoeken terwijl juist buiten het eigen territorium de verleiding om lekker buiten de deur te eten zo onweerstaanbaar groot is. Ik zie ons nog geen tapasrestaurant voorbij lopen in Spanje om vervolgens zelf quinoa of boekweit te gaan eten.

Daar komt nog bij dat wij zwervers zijn. We willen graag van plek naar plek hoppen en nieuwe dingen ontdekken. Het liefst iedere dag een ander plaatsje en een ander uitzicht. Dat maakt het volhouden van onze eetgewoonten nog moeilijker.

Eigenlijk zouden we onze voorraadkast en keuken mee moeten nemen op vakantie. Een caravan? Absoluut nooit! Bovendien heb je daar alleen echt iets aan op de plaats van bestemming. Een camper dan? Leuk! Maar hoe vaak ga je die werkelijk gebruiken en wat doe je er dan de rest van de tijd mee?

Ikzelf (Remco) heb 20 jaar fanatiek gezeild. Een zeilboot dan? Ja, graag! Maar ook dat heeft beperkingen. Ten eerste de ruimte van zowel voorraad, keuken als slaapplaats. We zijn dit voorjaar vaak gaan zeilen en liepen qua ruimte en comfort tegen beperkingen aan. Nog los daarvan heeft een zeilboot de neiging schuin te gaan hangen; vind niet iedereen even leuk.

Uiteindelijk hebben we de ultieme oplossing gevonden… een kajuitcatamaran. Wel met wat minpuntjes. Ten eerste liet het budget alleen een compleet uitgewoond restauratieobject toe. Ten tweede lag dat bootje in Groningen. Wij gaan een beetje uitdaging niet uit de weg en dus hebben we de herfstvakantie gebruikt om de boot op te halen. Terwijl ik dit schrijf liggen we in Amsterdam te wachten op de nachtelijke doorvaart over de ‘Staande mast route’. Groningen, Friesland en IJsselmeer/Markermeer hebben we al achter de rug, evenals storm en noodweer. Het bootje heeft het gehouden en wij ook.

Qua eten zijn we goed gestart. We hebben een voorraadje bio meegenomen en onderweg soms wat aangevuld. Natuurlijk ook soms gezondigd, maar over het algemeen doen we het goed.

Onderstaand een impressie: