You are currently viewing Paleo naan met aubergine en eend

Paleo naan met aubergine en eend

Ok, laat ik beginnen met een stukje verwachtingsmanagement, vandaag was het eten veel werk… maar ook heel erg de moeite waard. Tijdens het koken evolueerde een idee, een samenraapsel van recepten en ingrediënten, tot een fantastische maaltijd.

De oorsprong

Jaren geleden keken wij regelmatig naar 24 kitchen om ideeën en inspiratie op te doen. De volgende drie gerechten behoren sindsdien tot de favorieten van ons gezin:

We hadden vorige week 4 prachtige tijger aubergines gekocht bij onze vaste stek in de Delftse polder: Hoeve Biesland en die moesten nu echt wel op; het werden dus de naans. We hadden echter geen sperziebonen in huis terwijl die wel in het oorspronkelijke recept zitten en we hadden ook geen naan. Die naan daar geldt bovendien voor dat ‘originelen’ uit de supermarkt niet glutenvrij zijn en bovendien wat ons betreft tot de afgezworen categorie bewerkt voedsel behoren. Glutenvrije naans hebben we één keer geprobeerd en daar gaan we niet over bloggen, maar het blijft bij één keer :-).

Bovendien had ik Nils vanmorgen beloofd dat we echt een stukje vlees zouden eten. Nu denk ik bij Naan aan gestoofd rundvlees of kip, maar niet aan eendenborst. Toch is juist dat heel gezond voor de darmen, hadden we nog een paar prachtige biologische stukjes eendenborst liggen en ach, met een beetje creativiteit kun je ook van een Franse eend een mooi bijgerecht maken voor bij een Indiase naan.

Al met al werd het dus een uitdaging. We wilden naan, maar dan gezond. We wilden de aubergines, maar dan anders en er moest iets verzonnen worden om de eend in het gerecht verwerkt te krijgen.

De naanbroden

Dit recept hebben we een tijd geleden al eens gemaakt en we waren echt super enthousiast over het resultaat.

Paleo naanbrood van slechts 3 ingrediënten

Toegeven het is niet ons recept en ik denk ook niet dat we het verzonnen zouden hebben, maar dit is zo ontzettend lekker en voedzaam, een blijvertje!

Overigens hebben we iets meer dan 3 ingredienten gebruikt in onze versie.

Benodigdheden voor 8 naanbroodjes:

  • 500 ml volvette kokosmelk. Wij hadden alleen een blok creamed coconut (santen) liggen en dus hebben we daar zelf kokosmelk van gemaakt. Simpel 1 deel santen oplossen in 2 delen heet water. In ons geval een blok van 200 gram opgelost in 300 ml heet water en daarmee hadden we een halve liter prachtige vettige kokosmelk.
  • 250 ml of 1 cup tapiocameel.
  • 250 ml of 1 cup amandelmeel. Ook die hadden we niet meer in huis, maar wij hebben altijd voldoende noten op voorraad en dus hebben we grofweg 350 ml noten vermalen tot 250 ml amandelmeel. De keukenmachine heeft hier geen moeite mee en het is leuk om zelf te doen.
  • Een theelepeltje zout.
  • Drie tenen knoflook, geperst.
  • 2 Skillets van 8″
  • 2 theelepeltjes Ghee om de Skillets aan de gang te krijgen.

Bereiding:

  1. Indien nodig, maal de amandelen.
  2. Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, tapioca, zout).
  3. Pers lekker wat knoflook uit, eventueel kun je, naar behoefte ook bijvoorbeeld koriander, rozemarijn, kurkuma, gember, komijn, etc. toevoegen.
  4. Meng de knoflook met de kokosmelk en voeg het geheel bij de droge ingrediënten. Roer stevig met de garde tot er een mooi egaal beslag ontstaan is.
  5. Bak de naan als een pannenkoek in een hete skillet. Omdraaien wanneer de bovenkant droog begint te worden.
  6. Ze de naans apart tot de rest klaar is.

NB: Het koken met gietijzer is een kunstje apart dat absoluut de moeite waard is maar niet onderschat mag worden. Ik denk dat ik hier binnenkort eens een blog aan ga wijden. Een pannenkoek, eendenborst of steak kan eigenlijk niet beter klaargemaakt worden dan in een zware gietijzeren pan. Ook mijn broden bak ik in gietijzer. De reden is dat het materiaal niet af koelt wanneer het gerecht in de hete pan komt en de pan ook niet ineens heet kan worden, bijvoorbeeld door de vlam te wijzigen, waardoor het eten verbrand.

Qua onderhoud is het relatief simpel:

  • Altijd afspoelen, of eventueel weken met schoon warm water… NOOIT zeep gebruiken
  • Na wassen direct afdrogen en daarna droog stoken op het vuur of in de oven
  • Terwijl het nog warm is invetten, af laten koelen en op laten drogen

Wanneer goed onderhouden wordt gietijzer alleen maar beter en zo koop je dus voor een paar tientjes de beste pan ter wereld die levenslang of zelfs meerdere generaties mee gaat.

De Aubergines

Zoals geschreven maakt het oorspronkelijke gerecht gebruik van aubergines, een uitje en sperziebonen. Heerlijk, maar niet in huis. Bovendien zit in het origineel vrij veel pit en ook dat past nu even wat minder. We hebben het als volgt gemaakt:

Benodigdheden

  • 3 Aubergines
  • 2 Flinke uien
  • 5-6 Yenen knoflook
  • Een stukje gember
  • Een stukje Kurkuma
  • 3 Flinke winterpenen
  • Een handje diepvries doperwten (niet vers, wel bio)
  • Zout
  • Peper
  • Komijnzaad
  • 2 Eetlepels kokosolie

Bereiding

  1. Alle groenten snijden
  2. Komijn roosteren in warme pan
  3. Ui fruiten gevolgd door knoflook, gember, kurkuma
  4. Worteltjes even meebakken
  5. Aubergines toevoegen met een scheutje water
  6. Afmaken met een handje doperwten

De humus

De humus komt grofweg overeen met onze humus uit een recept van een paar dagen geleden. Enige wijziging is dat er geen pompoen verwerkt is, maar wel een flinke hand verse tuinkruiden en een klein beetje water voor de smeuïgheid.

De eend

Eendeborst is misschien wel mijn favoriete stukje vlees om klaar te maken. Ontzettend lekker, gezond en veelzijdig. Het is echter wel een kunstje om het goed te doen en ook hier komen mijn gietijzeren skillets weer bij kijken. De werkwijze van vandaag:

  1. Dep de eend droog en snij de vetlaag kruislings in.
  2. Masseer de eend in met kruiden, maar laat zout absoluut achtwede in dit stadium. Ik heb vandaag komijnzaad, gerookte paprika, kurkumapoeder en zwarte peper gebruikt.
  3. Leg de eens met de vetkant naar beneden in de warme, maar niet te hete, skillet en draai het vuur iets hoger. Het vet smelt langzaam en vult de pan met een laagje spetterend maar supergezond eendenvet. Laat de eend vooral een tijdje liggen op de vetkant tot er een krokant korstje ontstaan is en het meeste vet uit de eend gelopen is.
  4. Draai nu de eend om en schroei rondom dicht in eigen vet. Laat de eend even liggen, maar schep continu het vet met een lepel over de vetkap.
  5. Draai zo nu en dan om, maar pruts er ook niet teveel aan. Hou de kerntemperatuur in de gaten. Zodra 55 graden bereikt is leg ik de eend op een stuk aluminiumfolie met de gladde kant naar binnen en rol deze strak op.
  6. Het vet giet ik uit de skillet voor later gebruik. Een scrambled egg in eendenvet… goddelijk!
  7. Na 5 tot tien minuten haal ik de eend uit het folie en laat deze nog even in de lucht ademen op een houten plank alvorens in plakken van 5-10mm te snijden.
  8. Verdeel de plakken over de borden en bestrooi, niet te zuinig, met Maldon gerookte zoutvlokken.

Voor mij is dit de perfecte eendenborst. Vroeger maakten we gerust 1 eendenborst per persoon klaar of 3 met z’n vieren. Nu eten we een fractie daarvan en delen we 1 stuk met z’n vieren. Beter voor het milieu, beter voor ons en… misschien… genieten we er zo nog meer van ook.

Dan het opmaken van de borden

  1. Verdeel de naans over de borden (2 per persoon is een hele stevige maaltijd)
  2. Besmeer de naans rijkelijk met de humus
  3. Leg er een lekker dikke laag van de groenten bovenop
  4. Maak af met een pluk frisse, knapperige, verse kiemen
  5. Serveer met de eendenborst
  6. Heerlijk met een fris glas waterkefir

Zoals gezegd veel werk. We zijn er inclusief het bedenken toch al gauw vijf kwartier mee bezig geweest. De reacties van de kinderen en de wetenschap dat het ook nog eens echt gezond is geweest maken de tijd echter meer dan goed.