Het plan was een salade met gekookte bietjes, avocado, boekweit etc.
Maar het was weer zo’n vrijdag. Druk met van alles en nog wat en ineens was het laat. Te laat eigenlijk om nog bietjes te koken en af te laten koelen. Bovendien hadden Nils en Yara van 17:30 tot 19:00 karateles en dus moest er geïmproviseerd worden.
We waren vanmiddag bij onze vaste biowinkel Biefit en hadden daar zowel gewone als glutenvrije wraps meegenomen. Met een huis vol gezonde verse groenten en nog een heerlijk stukje gerookte eendenborst was de ‘richting’ snel bepaald. Vanavond aten we wraps, alleen het smeersel moesten we nog even maken. Geen pesto, zonde van de eend, ook geen roomkaas, vanwege de lactose gevoeligheid… het werd een hele bijzondere humus en daarover gaat dit artikel.
Humus, voor wie het niet kent, is een puree van o.a. kikkererwten en sesampasta (tahin). Wij maken humus als volgt:
- 1 blik biologische kikkererwten, goed afgespoeld met schoon koud water
- 2-3 eetlepels witte tahin
- Het sap van 1 flinke biologische citroen, beetje rasp mag er ook best bij voor een extra frisse touch.
- 3-5 flinke biologische knoflooktenen
- Beperkt zout en een snuf versgemalen zwarte peper
- Een mespuntje Gerookte paprika poeder
- 4-6 eetlepels goede extra vierge olijfolie. Deze is echt goed, maar vandaag hebben we deze geweldige olie gebruikt.
Alles samen in de keukenmachine of onder de staafmixer en pureren maar. Tot zo ver onze basis humus.
Eergisteren hadden we een salade met geroosterde pompoen gemaakt.
Pompoen in vieren, pitjes eruit, met schil in grove stukken snijden beetje zout, peper, olie en specerijen naar keuze (kurkuma, gember en kaneel doen het goed) en op een bakplaat met bakpapier een half uurtje roosteren op 200 graden.
Van deze pompoen hadden we nog zo’n 150-200 gram over en die hebben we zo door de humus gemixed. Over ‘another level’ gesproken. De lekkerste humus die we ooit gemaakt hebben en er is nog genoeg over voor morgen.
Overigens roosteren wij vaak groenten als aubergine, courgette of groene asperges in een ingevette grillpan. De eerst volgende keer dat we hier iets van over houden maken we ook daar humus van.